Son Xəbər: Leyla Əliyeva COP29 çərçivəsində bəbirlərin mühafizəsinə həsr olunmuş tədbirdə çıxış edib, Parisin Bakıya “cırtdanlar”la hücumu - "saman çöpündən yapışan" Makron - ŞƏRH, Dövlət Tərcümə Mərkəzi və Dövlət Dil Komissiyası yanında Monitorinq Mərkəzi ləğv edilir, Milli Məclisin 25, 26 və 27 noyabr tarixli iclaslarının gündəliyi açıqlanıb, Muxtar Babayev: "İnnovativ strategiyalar maliyyə və investisiyaları artırır", “Heç bir zaman işləməyənlərin pensiya sisteminə girməsinə icazə vermək olmaz”, Yenidən öz postlarına namizəd olacaqlar, COP29-un misirli qonağından UNİKAL METOD – Kosmosda elektrik enerjisi istehsal OLUNACAQ?, Rusiya Ukraynanı ilk dəfə bu raketlə vurdu, Generalın oğluna yeni vəzifə verildi,

Qəhvə, çay və başqa qidalar koronavirusa necə təsir edir? - ARAŞDIRMA

Qəhvə, çay və başqa qidalar koronavirusa necə təsir edir? - ARAŞDIRMA

Tarix: 10-07-2021, 14:25


Yeni bir araşdırma gündəlik qəhvə istehlakının koronavirus xəstəliyi riskini yüzdə on azaldığını göstərib, çünki içki immunitet sisteminə "turbotəkan" verir.
Aparılan böyük araşdırmaya əsasən, gündə bir neçə fincan qəhvə COVID-19 riskini təxminən onda bir faiz azaldır.

İllinoys Northwestern Universitetindən yeni bir araşdırmada mütəxəssislər ağır COVID-19 infeksiyasından qoruya biləcək müxtəlif qidaları araşdırıblar. Tədqiqatçılar gündə ən az iki-üç fincan qəhvə içməyin COVID-19 riskini təxminən onda bir azaldığını müəyyən edib.

40 min ingilis yetkininə dair məlumatları analiz edən amerikalı alimlər qəhvə içməyin virusdan qoruduğuna inanırlar. Onlar hesab edir ki, bu içkinin tərkibində immunitet sistemini aktivləşdirə biləcək sağlam bitki kimyəvi maddələrə sahibdir.

Earth.Com-a görə, araşdırma qəhvə istehlakının koronavirusa məruz qaldığı bilinən bəzi insanlar arasında belə COVID-19-a qarşı qorunma təmin etdiyinə dair dəlillər təqdim edib.

Komanda gündəlik qəhvə, çay, yağlı balıq, ət məhsulları, qırmızı ət, meyvə və tərəvəz qəbulunu da əhatə edən pəhriz amillərini analiz edib.
Tədqiqat əlavə edib ki, gündəlik tərəvəz xidmətinin də oxşar təsiri var.

Ancaq çay və meyvələrin koronavirusdən qorunmağa kömək etmədiyi, eyni zamanda kolbasa və bekon kimi ət məmulatlarının ağır xəstələnmə şansını artırdığı görünür.

Tədqiqatın nəticələri "Nutrients” jurnalında dərc edilib.

"Qidalanma vəziyyəti toxunulmazlığa təsir edir, lakin onun COVID-19 həssaslığı ilə spesifik əlaqəsi aydın deyil. Xüsusi qidalanma məlumatları və yoluxmaların İngiltərədəki Biobank (UKB) COVID-19 ilə əlaqəsini araşdırdıq”, - araşdırmanın müəllifləri yazıblar.

"COVID-19-a fərdi məruz qalma müəyyən coğrafi populyasiyalar üçün İngiltərədəki aylıq ortalama müsbət hal sayından istifadə edilərək qiymətləndirildi, - deyə tədqiqatçılar izah edib. - Logistik reqressiya, əsas sosial-demoqrafik amillər, xəstəlik tarixi və digər həyat tərzi amillərinə görə düzəldilmiş, pəhriz vəziyyətinə əsaslanan müsbət COVID-19 nəticəsinin şansını qiymətləndirib".

"Bu nəticələr müstəqil təsdiqləməyə ehtiyac duysa da, müəyyən pəhriz qaydalarına riayət etmək virusun yayılmasını məhdudlaşdırmaq üçün mövcud COVID-19 qoruma qaydalarına əlavə bir vasitə ola bilər", - araşdırmaçılar qeyd edib. // "Qaynarinfo"




RƏYLƏR


REKLAM

XƏBƏR LENTİ

POPULYAR XƏBƏRLƏR